De beperkte uitvoeringstijd zette het team ertoe aan om de werken aan de Velsertunnel met chirurgische precisie voor te bereiden. In 12 zogeheten ‘scrum’-sessies bespraken gespecialiseerde teams van BESIX en opdrachtgever Rijkswaterstaat elk detail van de aanvraag. Daarna werd op basis van scans een 3D-model van de Velsertunnel gemaakt.
In dat model gingen aannemers en onderaannemers samen aan de slag. Ze gebruikten een techniek die Building Information Modeling heet. Het intensieve gebruik van deze techniek voorkwam maar liefst 1.032 complicaties. Zo ontwierp BESIX samen met een onderaannemer speciale freesmachines, waardoor het frezen – oorspronkelijk geschat op drie weken – slechts drie dagen duurde.
Dankzij deze minutieuze voorbereiding was de Velsertunnel in een recordtijd van 5 maanden af.
Tijdens de voorbereiding was er niet alleen aandacht voor de renovatie zelf, maar ook voor de omgeving. Aangezien de A22, die door de Velsertunnel loopt, naar verschillende economische hubs leidt, werkte Hyacint samen met Rijkswaterstaat een alternatief wegennet uit.
Dankzij die alternatieve routes werden extra vertragingen door de werken beperkt tot vijf minuten. Bovendien waren permanent twee medewerkers aanwezig, die alle vragen van omwonenden en geïnteresseerden te woord stonden via sociale media, filmpjes en buurtvergaderingen. Het resultaat was een breed draagvlak voor de werken in een positieve sfeer.
Aan dit Design, Build & Maintain-project hebben zo’n 80 bedienden en 400 arbeiders meegewerkt. De teams bestonden vooral uit ervaren specialisten die ook betrokken waren bij de bouw en renovatie van de Coentunnels onder het Noordzeekanaal in het westen van Amsterdam.